Pages

2015. március 1., vasárnap

In legal trouble? Better Call Saul! - Itt a Breaking Bad spin-offja

A folytatásokkal és spinoffokkal szemben mindenki szkeptikus - nem véletlenül. A legtöbb esetben sajnos az történik, hogy a készítők egy-egy sikeres filmről/sorozatról annyi bőrt akarnak lehúzni, amennyit csak lehetséges. Mindent alárendelnek a pénznek, és ez persze sikít a gyalázatosan pocsék vagy az alapműhöz képest felejthetően középszerű végeredményről. Például valószínűleg hálát adhatnunk az égnek, hogy abból a bizonyos Supnat spinoffból nem lett semmi, ugyanakkor azért is, hogy a Better Call Saul esetében nem ez történt. Két rész után azt kell hogy mondjam, igen, ennek a spinoffnak abszolút van létjogosultsága.





Pedig milyen nehéz dolga van a sorozatnak. Túlértékelt, nem túlértékelt, tagadhatatlan, hogy a Breaking Bad az évek során kultsorozattá nőtte ki magát. Belénk égtek a vágások, az operatőri munka,  a dialógusok (basszus, a White család albuquerque-i otthonából gyakorlatilag zarándokhely lett), vagyis kérdezhetnénk: felérhet-e a nagy elődhöz bármi, érdemes-e egyáltalán kockáztatni? És a válasz: yepp, ha Vince Gilligan jegyzi a sorozatot, és ha olyan színész játssza a főszerepet, mint Bob Odenkirk.

A Better Call Saul egy az egyben hozza az előd hangulatát és képi minőségét: nosztalgikusan bazsalygatták a lelkemet az ismerős helyszínek, a fényképezés, a kameramozgás. Az alapötlet is hasonló: hogyan lesz egy egyszerű átlagemberből bűnöző? Na hát úgy, hogy baromira le van égve. Az általunk ismert, ügyfeleit minden szarból kiszedő gátlástalan sztárügyvéd még nincs sehol. Hat évvel járunk a Breaking Bad cselekménye előtt. Sault még nem Saulnak hívják, hanem James McGillnek. Kirendelt ügyvédként dolgozik kínosan kevés pénzért; ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a legpitiánerebb gagyi ügyeket bízzák rá, de úgy tűnik még azokat sem sikerül megnyernie.
Tárgyalások előtt a tükörben gyakorolja a védőszövegeit, egy sárga tragaccsal közlekedik, az "irodáját" minden jel szerint egy ázsiai szépségszalon kazánházában rendezte be, egyetlen árva ügyfele sincs, cserébe viszont van egy rakat kifizetetlen számlája - vagyis tömören, a fickó egy vicc, és mindenki úgy is kezeli. Olyan szerencsétlen, hogy muszáj vele együtt érezni, mint annak idején Walttal- vagy még inkább.

Jonathan Banks-szel minden perc jutalom:D

 Miután elesik egy baromi sok pénzzel kecsegtető ügytől(milliós adócsalásról van szó), végképp kétségbeesik hogy nem lesz mit enni, és elkezd "piszkosabban" játszani. Zseniális terve persze egy ostoba véletlennek köszönhetően kudarcba fullad, és Jimmy egy mexikói kartell gyűrűjében találja magát a sivatag közepén. (A fejének pisztoly szegezve.) Tehát ami a BrBa-nek egy részben sikerült, az a BCS-nak kettőben. A második epizód végére nagyjából tisztázódik hova is fog tartani a sorozat - Jimmyt felkeresi az irodájában Tuco egyik embere, és üzletet ajánl neki, információkért cserébe. Ő közli vele, hogy ő ügyvéd, nem bűnöző, és elküldi...de mind tudjuk a történet végét. :D



Már a cold open is egyértelművé teszi, hogy a sorozat a BrBa ismerete nélkül nem teljes értékű. Eleve előretekintéssel nyit: itt Saul Goodman már nincs sehol. A Heisenberg-poklot megjárt, kényszerű száműzetésbe vonult Sault látjuk új munkahelyén: egy pékségben gyártja a kakaós csigákat, és paranoiájában összerezzen minden csúnya pillantástól. Nyilván - retteg a lebukástól, és mindenkiben bérgyilkost lát. Ellenben akinek nincs meg az alapsorozat, csak egy béna pornóbajszos fickót lát, aki nappal egy gyorsétteremben robotol, esténként meg leissza magát a tévé előtt. Ugyanígy nem jelent számára semmit Mike megjelenése, vaaaagy Tuco hirtelen felbukkanása az utolsó 5 másodpercben, amire mi azzal reagáltunk hogy ashldfjeslelrjgrepgpr, és azonnal töltöttük a második részt. (Mert Tuco Salamanca, basszus. A BrBa tele volt felejthetetlen pillanatokkal, de ez a szadista seggfej olyan hihetetlen feszültséget tudott generálni a képernyőre, hogy pislogni se mertem.)

Szóval, így két epizód után ajánlom a Better Call Sault - látom benne a potenciált - de csak olyanoknak, akik látták Breaking Badet, egyébként nem lesz meg az a bizonyos érzelmi többlet. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése