Pages

2014. augusztus 11., hétfő

The king can do as he likes - GoT 4. évad

Ez az évad összességében jobb volt mint az előző. Mindenütt azzal a szöveggel promózták hogy "All Men Must Die", egyértelmű, hogy miért. Eddig tartotta magát az a tendencia, hogy a "jó"(vagy annak tartott) szereplők hullanak, mint a legyek, kezdve Ned Starkkal, folytatva Drogóval, Deres ostromával, a Vörös Násszal. Ez az évad azonban megmutatta, hogy itt senki nincs biztonságban - hiába volt ott a testőrsége Joffrey mellett, mégse tudták őt megmenteni, ahogy Tywint sem a saját törpe fiától. Ahogy Kisujj mondta:

"People die at their dinner tables. They die in their beds. They die squatting over their chamber pots. Everybody dies sooner or later. And don't worry about your death. Worry about your life. Take charge of your life for as long as it lasts."



 Rengeteg minden történt ebben az évadban, nem volt egy konkrét csúcspontja az egésznek, mint eddig (1. évad - Baelor, 2. évad - Blackwater, 3. évad - The Rains of Castamere), hanem szinte minden epizódra jutott valami fontos esemény. Persze ez köszönhető annak is, hogy egyre több szálon fut a cselekmény, ott van Királyvár, a Fal és a Falon túl, a Sasfészek, a Folyóvidék ahol Arya és Sanyi kalandoznak, Stannis király szála ami még mindig meglehetős érdektelenséget élvez a készítők részéről, új helyszínekként pedig ott van Északon Rémvölgy (+ a Cailin-árok), valamint Daenerys jelenlegi rezidenciája, Meeren.

Sok szereplő van és sok történetszál, nem jutott minden részre mindenkiből, így nyilván nem lehet minden epizód mindenki számára egyformán érdekes. Nekem ezek maradtak meg leginkább:

E2. The Lion and the Rose:

A legnagyobb játékidőt Joffrey esküvője töltötte ki, és erre szükség is volt. Sokak számára unalmas lehetett az a sok beszélgetős rész, én viszont baromira élveztem és órákig el tudnám hallgatni ezt a sok fantasztikus karaktert, Tywint, Tyrell nagyit, Cerseit, Oberynt és a többieket. Tyrion nyilvános megalázása pont olyan jelenet volt,  amilyennek elképzeltem, de Peter Dinklage-től és Jack Gleesontól nem is vártam kevesebbet. :D Sajnáltam is hogy meg kellett válnunk Jofftól, mert így oda a móka egy része. Nagyon odafigyeltek a részletekre: gyönyörű volt a díszlet, a menyasszony ruhája, és a törpe-jelenet is jó ötlet volt szerintem (csodálkoztam hogy Balon Greyjoy is feltűnt egy pici kraken hátán, erről a szereplőről is szeretnek elfeledkezni) Sigur Roszal zárni meg színtiszta kegyetlenség volt, az a hang nem e világi. :D

forrás: farfarawaysite.com


A rész erőssége volt még a rémvölgyi szál, nyilván bármilyen keveset szerepelnek én örülök neki, főleg hogy pár percbe rengeteg feszültséget beletudnak sűríteni. A GoT cast alapvetően fantasztikus, rengeteg a jó színész, de ha választanom kéne, hogy ebben az évadban kinek adnám az Emmyt, Alfie-t mondanám, mert kevés olyan nehézségű és összetettségű szerep van, mint Theon, aki most Reeket játszik, de akiben azért néha ott van Theon is. És Alfie-n látszik, hogy a rajongók 95%-ával ellentétben ő érti a karaktert és tudja min megy keresztül. Az, hogy Ramsay közölje vele Robb halálát, kihagyhatatlan volt, szerencsére éltek is vele. Amit viszont nem értek, az Myranda, hogy ő mi a fenének kellett? Lehet megirigyelték Taurielt a Hobbitból?, mert kábé annyi relevanciája van a szerepnek.

E6. The Laws of Gods and Men

A rész csúcspontja Tyrion tárgyalása volt, ahol Peter Dinklage egész egyszerűen tündökölt. Ritkán szoktam ilyet mondani, de szerintem a sorozatban még jobb is volt ez a jelenet, mint a könyvben. Tyrion a szemünk előtt változott Ördögfiókává, azzá, aki majd a Sárkányok táncában lesz - az, aminek mindig is tartották, és ami szerep ellen egész életében küzdött. Ahogy véget ért a rész, legszívesebben újra megnéztem volna. (És azóta meg is néztem, számos alkalommal. :D)

forrás: farfarawaysite.com


Volt még itt a rész elején egy Asha-Theon szál, amit nagyon vártam, de hiába, mert roppant rövid és kínos volt az egész. Legalábbis ami Ashát illeti, arra jó volt, hogy bemutassák mennyire be van reekülve Theon. A fizikai fájdalom elkerülése az egyetlen motivációja, és ez irányítja a cselekedeteit. Számára Ramsay = minden, ő tölti ki a világát. Ashát elintézhették volna azzal hogy mondjuk több őr jön, de ez a kutyás megoldás iszonyú béna volt - ennyit a Vas-szigetek legjobb harcosairól, hónapokat hajóznak a hercegükért, hogy aztán néhány kutya láttán megfutamodjanak....De legalább az ezt követő fürdőjelenet tökéletes volt.


E8. The Mountain and the Viper

- Oberyn magassarkúban harcolt!
- és mit művelt azzal a lándzsával!
- és a szívemmel!
- YOU RAPED HER, YOU MURDERED HER, YOU KILLED HER CHILDREN!!!

forrás: farfarawaysite.com


A címadó jelenetről nincs több mondanivalóm {hacsak nem az hogy !!PEDRO PASCAL!!}, a Cailin-árkot viszont meglepően jól eltalálták ahhoz képest, hogy állítólag alig maradt rá pénz, és a forgatáson "No Cailin"-nek hívták. Pontosan olyan lepusztult volt, amilyennek Martin leírta... Alfie megint zseniális volt abban a pár percben, főleg amikor Theon megijedt, hogy esetleg mégse adják meg magukat, és elkezdte a nevét motyogni.... A legitimizálós jelenet egészen megható volt, Iwan Rheon Ramsay-je továbbra is rendkívül szórakoztató; ajándék, hogy ő kapta a szerepet - más, mint a könyvben, és ez ebben az esetben pozitívum.

forrás: saját screenshot, nyilván


Sansa vallomását is érdemes kiemelni. Sophie-nak szerintem ez volt az eddigi leghosszabb monológja, és ezzel szerintem bebizonyította, hogy nyugodtan bízhatnak rá hosszabb szövegeket is, mert lenyűgöző volt. A fekete ruhát amiben az utolsó jelenetben megjelent bizonyára szimbolikusnak szánták  ("Sansa Stark ment fel a hegyre, de Alayne Stone jött le") - én kicsit hatásvadásznak találtam, de a csak sorozatnézők miatt erre valószínűleg szükség volt.

E10. The Children

Két epizódot vártam mire Stannis végre jött és megmentette a napot. Rémes, hogy D&D mennyire rühellik ezt a szereplőt,  ennél sokkal több screentime-ot érdemelne. Jó volt nézni, ahogy azok a lovasok rendezett sorokban lecsaptak a szétzilált vadakra, valahogy annyira Stannisre vall ez a precizitás, hogy mosolyognom kellett. :D Nekem továbbra is ő a királyom, és nem hal meg bennem a remény hogy egyszer 5 percnél többet fog szerepelni.

Aryát meg jó volt hajón látni, nem csodálom, hogy eddig húzták-vonták a szálát, hogy az évadzáróban indulhasson el Braavosba ilyen fantasztikus zenei aláfestéssel. Aminek viszont a rész csúcspontját kellett volna adni címből adódóan - vagyis az erdő gyermekei és a Háromszemű Varjú megtalálása, hát, nos, meglehetősen semmitmondó volt, nem is beszélve arról a béna zombifightról ami a CGI költségvetés nagy részét elvihette. Bran történetét valahogy nem tudják érdekessé tenni, Hidegkéz felbukkanása szerintem sokat lendített volna rajta, de őt meg egy az egyben kihagyták...Kaptunk helyette Locke-ot, meg Craster erődjét, meg egy csomó vad bunkót, akik majdnem megerőszakolták Meerát.

Tyrion szökésjelenetéről meg nem beszélünk.

forrás: farfarawaysite.com





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése